GLAZBA I GLAZBALA

Mješovita skupina The Dogs, koja je u programu ranog učenja engleskog jezika u sklopu redovitog cjelodnevnog  10-satnog programa, sa odgojiteljicama Ivom Vinković i Nives Božić u projektu je “Glazba i glazbala”.

Djevojčica Mila u našoj je grupi odlazila na muzičke predstave i nastupe Zagrebačke filharmonije u kojoj svira njena majka Korana.

Često je djeci govorila o tome, prepričavala i tu smo primjetili kako ju djeca slušaju, glume ispričano i pobuđuje se interes za glazbu i glazbala pa je bilo logično krenuti u tom smijeru.

Na početku projekta uključili su se roditelji i sa djecom napravili udaraljke i treslice, a mi smo u grupi radili marakas instrumente.

Djeca ih često koriste, sviraju i prate pjesme koje pjevamo tim instrumentima.

Prvi u posjet došli su nam Milini roditelji predstavili instrumente violinu i gitaru.Otac Boris  je učitelj tambura  Čakovec, voditelj ansambla tambura  Čakovec i Akademski muzičar  violist, profesor viole.

Majka Korana pripada uglednom društvu zagrebačkih filharmoničara i šira obitelj Rucner ove godine slavi 45 glazbenih  godina.

Drugi naraštaj obitelji Rucner tako je najbolji dokaz da su njihovi roditelji i uspješni pedagozi.

Milini roditelji su nam svirali, djeca su i plesala,  pjevali su i njima poznate pjesme na muziku koju su svirali roditelji.

Na kraju su djeca, koja su željela, probali svirati instrumente što je ozarilo dječja lica.

Pavo:”Jako mi je bilo lijepo kad su svirali.Predivno.”

Fran:”I ja ću jednom svirat gitaru kao i Milin tata.”

Magdalena:”Svirala sam violinu.Velika je jer sam ja mala, kad narastem ona će biti mala a ja velika.To je super i super je svirat.”

Crtali su dožvljaj posjeta, instrumente i druge crteže uz klasičnu glazbu.

Zaključili smo da su likovna izražavanja prilikom slušanja glazbe sporog tempa bila smirenija i vedrijih boja, dok kada su slušali glazbu brzog tempa crteži su bili tamnijih boja, više pogrešaka, kapanja, i  nepotrebnog prosipanja boje pogotovo kada su radili sa tekućom bojom.

Glazba je zasigurno od tada imala pozitivan utjecaj na svako dječje likovno stvaralaštvo.

Slušanje glazbe osnažilo je kreativan proces.

Sa djecom smo izveli pokus iz slikovnice koju smo čitali, “Maja otkriva glazbu”, Gilbert Delahaye,Marcel Marlie.U knjizi je opisan pokus provjere sluha što je djecu jako zainteresiralo.Jan je molio da napravimo isto.

Sakupili smo staklenke i napunili različitim razinama vode.

Djeca su prošla štapićima po staklenkama.Jako im se svidjelo.

“Primjećujete li razliku.Kakvi su to tonovi?”,upitala sam ih.

Mila: “Zvuk može biti visok i dubok. Čujete?”

Lucija D.: “Ovaj je visok kao kad pjevaju ptice.”

Tena: “Meni zvuči kao lišće.”

Zaključak je bio da su tonovi različti.

Da imamo visoke, duboke i srednje tonove.

Sva djeca su čula razliku u tonovima.

Visoki tonovi su tamo gdje je staklenka malo napunjena,duboki gdje su staklenke pune vodom.Srednje tonove bilo im je teže čuti ali su zaključili da su to oni u staklenkama koje su napunjene na pola vodom.

Lucija: “Staklenke bolje izgledaju kad je voda u boji.Onda su zvukovi ljepši.Ja obožavam boje i muziku.”

Toma: “Staklenke su jako dobre za svirat.Jako lijepo zvuče.Visoki tonovi mi bolje zvuče.”

Svakoga dana netko svira na našim staklenkama.

U posjet grupi došli su i polaznice glazbene škole iz osnovne škole  Pavao  Belas, Lucija i Viktorija (koje su prije par godina išle u naš vrtić) i njihova profesorica Antonija.

Profesorica je napravila razne zanimljive zadatke kao što su puzzle, memori, grafomotoričke vježbe vezano uz instrumente.

Ispričala je djeci o osnovnoj podjeli instrumenata  i pohvalila ih da već puno toga znaju. Oni su veselo sudjelovali u svakoj aktivnosti. Polaznice škole predstavile su instrumente gitaru i harmoniku i djeca su ih sa pozornošču slušali dok su svirale. Pripremljene aktivnosti stalno koriste u igri.

Dječak Tin iz naše grupe organizirao je sa mamom posjet njegovom stricu Kreši, koji živi sa njim, i svira bubnjeve. Tamo su vidjeli klavir koji svira njegova teta Iva. Bili smo jako lijepo ugoščeni.

Tko je htio mogao je pokušati svirati oba instrumenta.

Tin je bio jako ponosan i rekao je:” Bilo mi je super kada su mi došli svi prijatelji i ja sam im sve pokazao. Dan je bio “presjajan”.”

Lucija je izjavila: “Svirala sam bubnjeve.Bilo je super.To opće nije teško.”

Lovro:”Najviše  mi se svidjelo kako Krešo svira i kad sam ja svirao.”

Danima su u grupi prepričavali taj dan.

Djeca su svakodnevno svirala i počeli su izrađivati predstave, pa smo im jednu glazbenu o predstavljanju raznih instrumenata odučili dovesti u vrtić. Pridružile su nam se sve starije grupe. Glazbena priča “Kuhar i maestro”, autora profesora Marka Požgaja bila je priredba duhovite i poučne fabule u kojoj su djeca uživo upoznala  žičana i puhačka glazbsla, udaraljke te glazbala sa klavijaturom. Saznali su ponešto o fenomenu zvuka, naučili kako su se glazbala razvijala te aktivno sudjelovali u predstavi.

Klasićna glazba ima višestruke koristi u odgoju i obrazovanju.Ona potiće stimulaciju intelektualnog razvoja.

Tjekom provedbe projekta jasno smo uočili kako izlaganje glazbi zaokuplja dječju pažnju, smiruje djecu i potiće emocionalni i intelektualni razvoj

Glazba je izuzetan alat u odgoju i obrazovanju  koji je potrebno kontinuirano koristiti kako bi se postigli optimalni učinci, pa čemo nastaviti sa projektom koji je djecu neozmjerno zaokupio i zainteresirao.

Efekt glazbe već sada se pokazao kao značajan i koristan.

Dalje planiramo posjet Zagrebačkom kazalištu lutaka, kao i posjet koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i Zagrebačkoj filharmoniji  što je dogovoreno za kraj travnja.Treba nas posjetiti i mještanin Mladen da nam predstavi trubu.Nadamo se izradi vrtićke himne koju bi uglazbio tata Boris, profesor i akademski muzičar.

Naš projekt široj ćemo javnosti pokazati, kada ćemo se opraštati od naših predškolaca,  u Kino dvorani u Brdovcu početkom lipnja. Veselimo se!

Nives Božić,
odgojiteljica mentorica.