SVETI NIKOLA

Draga djeco i roditelji,

Općina Brdovec uputila je Sv. Nikolu u vrtić Videk. Njegov dolazak očekuje se u petak, 04.12. 2020. oko 11,00 sati. Djeca, koja iz zdravstvenih i drugih razloga, neće toga dana biti u vrtiću, po svoj poklon mogu poslati člana obitelji, istog dana između 15,00 – 16,00 sati ili prema dogovoru s odgojiteljima. Do preuzimanja poklon će čuvati odgojiteljice vaše odgojne skupine.

Darivanje je ljubav

sveti nikola 01

Uz blagdan sv. Nikole u ovom kraju vezan je običaj darivanja djece. Prema tradiciji djeca su darivana orasima, jabukama i medom. Danas dobivaju slatkiše, igračke, odjeću i sl. Naše vrijeme više naglašava materijalnu stranu darivanja. Često se zanemaruje ona najvažnija

PAŽNJA I LJUBAV

Ozračje ljubavi koje prati čin darivanja daleko je važnije od sadržaja.

Kroz ovaj običaj djeca se susreću i s činom opraštanja. Roditelji, naime, često kažu djeci da će dobiti poklon od Sv. Nikole ako budu dobra. Na kraju ipak sva djeca dobiju darove. Nema podjele na dobre i zločeste. Sva djeca imaju pravo na odrastanje u osjećaju prihvaćenosti i ljubavi, tj. na bezuvjetnu ljubav.

Šiba, koja se u ovim krajevima djeci stavlja uz poklon, je ukrašena te djeluje kao igračka i ne izaziva odbojnost. Simbolički nam pokazuje kako je kazna, koju roditelji ponekad koriste u odgoju djece, ipak znak roditeljske ljubavi i brige.

PREPORUKA: Šibu nikako nije dobro koristiti kao sredstvo discipliniranja, jer dugoročno ovakav vid discipliniranja ima loše posljedice. Postoji mnogo znanstvenih dokaza koji ukazuju da je i samo jednom dovoljno da uništi samopoštovanje i nanese trajne štete psihičkom i fizičkom zdravlju.

U tom smislu treba shvatiti i pojavu Krampusa.

OPREZNO S KRAMPUSOM !!!

Glumci koji glume Krampusa  znaju ponekad pretjerati i suviše preplašiti djecu. Osjetljivija djeca na taj događaj mogu reagirati nesigurnošću i strahom koji može rezultirati čak i noćnim morama.

U činu darivanja nalazimo i elemente igre. Iščekivanje, tajanstvenost, iznenađenje, radovanje, sve to djecu i roditelje uvodi u prostor igre i oplemenjuje odnose u obitelji.

Pripremila:
Dina Rendulić