Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Gotovo u svim odgojno-obrazovnim institucijama diljem Hrvatske, pa tako i u dječjem vrtiću Videk, mjesec listopad posvećen je hrani, osobito kruhu kao simbolu hrane. To je mjesec u kojem se ujedno obilježava Svjetski dan hrane, Svjetski dan jabuke i Svjetski dan kruha. Tradicionalno obilježavanje Dana kruha u odgojno obrazovnim ustanovama Hrvatske pokrenula je udruga Lijepa naša uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj tog projekta je podizanje svijesti o zdravoj prehrani i ekološkoj poljoprivredi, stvaranje pravilnog i zdravog odnosa prema hrani te stvaranje pravilnog emocionalnog odnosa djeteta i prirode. Brižan odnos prema hrani i poštovanje prema onima koji priskrbljuju i pripremaju hranu važan je segment odgojno obrazovnog rada. To je vrijeme kada se djeci omogućava doživljaj raznih boja, oblika, okusa i mirisa plodova i hrane, te iskustvo u radu koji treba uložiti u pripremanju hrane. Uobičajeno je da se u obilježavanje ovih dana u vrtiću uključuju i roditelji i da se pripremaju zabavna druženja i blagovanja pripremljene hrane. Izvanredna situacija izazvana COVID 19 ove godine je onemogućila ovu tradicionalnu proslavu stoga vam slijedećim fotografijama želimo približiti djelić vrtićke atmosfere. Ciljevi aktivnosti povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje su upoznavanje djece s procesom pripreme kruha (od zrna do kruha), približavanje djeci žetvene običaje i proces proizvodnje brašna, upoznati djecu sa autohtonim i ostalim plodovima jeseni, te ukazati na važnost zdrave hrane. Svakodnevno se kroz različite vrste i sklopove aktivnosti djecu obogaćivalo novim spoznajama i znanjima o darovima jeseni. Na sljedećim fotografijama prikazano je kako u odgojnoj skupini Lavići, uz odgojiteljice Jasnu Šarušić i Gabrijelu Erdelja, djeca starinskim alatom (mlinčićem) melju žito, prosijavaju brašno, usitnjavaju žito u avanu, rune kukuruz, te mijese slano tijesto. U odgojnoj skupini Vrapčići, uz odgojiteljice Snježanu Varga i Suzanu Košutić, djeca su pripremila sastojke, te su zajedničim trudom ispekli domaće kiflice.


mag.praesc.educ. Gabrijela Erdelja