SIGURNIJE ŠKOLE I VRTIĆI
Erasmus+ projekt Hrvatskog Crvenog križa

Vrtić Videk sredinom prosinca 2019. uključio se u Erasmus+ projekt Hrvatskog Crvenog križa Sigurnije škole i vrtići. Cilj projekta je poboljšati znanja, ojačati kompetencije djece i odgojitelja za teme: priprema za izvanredne situacije, prva pomoć i sigurnost u školama i vrtićima. Ovaj projekt provodi se u partnerstvu Nacionalnih društava Crvenog križa Austrije, Bugarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić podržava lokalne dječje vrtiće u sudjelovanju u programu Hrvatskog Crvenog križa “Sigurnije škole i vrtići”.    Na on-line platformi, vrtići i škole uključeni u projekt, izvještavaju o provedenim aktivnostima i dopunjuju katalog vlastitim idejama.

U odgojno-obrazovnom radu s djecom su zastupljene teme:

  • PRIPREMA ZA IZVANREDNE SITUACIJE

(potres, poplava, požari, ekstremi vremenski uvjeti)

  • BRIGA O ZDRAVLJU I PRVA POMOĆ
  • PSIHOLOSOCIJALNA PODRŠKA
  • SIGURNOST U VRTIĆU

Istovremeno se jačaju kompetencije svih zaposlenika za reagiranje u izvanrednim situacijama i provođenje ovog programa.

Vrtić Videk bio je ambasador u širenju projekta u sve odgojno-obrazovne ustanove Hrvatske. Ambasadorice su bile odgojiteljice Suzana Košutić, Snježana Varga, Martina Frkanec i Vera Jakševac. DV Videk je već nekoliko godina nositelj oznake “Siguran vrtić” koja se dodjeljuje u sklopu projekta onim ustanovama koje zadovolje potrebne kriterije.

U pedagoškoj godini 2020./2021. u projektu su sudjelovale odgojno-obrazovne ustanove iz cijele Hrvatske. Te godine u vrtiću Videk projekt se provodio u 11 odgojnih skupina na tri lokacije (Laduč, Januševec i Brdovec).

Dječji vrtić Videk osvojio je najviše  bodova u provođenju projekta, u odnosu na sve vrtiće Hrvatske koji su sudjelovali u njemu. Hrvatski Crveni križa i GDCK Zaprešić tim povodom je 17.09.2021. DV Videk svečano uručio pohvalnicu za iznimnu predanost i uspjeh u provedbi programa “Sigurnije škole i vrtići”.

Odgojno-obrazovna skupina Zečići s odgojiteljicama Suzanom Košutić, Marinom Mađerić i Zrinkom Zimić dočekali su uvažene goste i medije te predstavili dio onoga što su naučili i kako su učili. TV Zapad sve je zabilježila svojim kamerama. O tome će izvijestiti u Dnevniku TVZ 17.09.2021. i u sklopu emisije Veliki i mali koja je u pripremi.

Zahvaljujemo Hrvatskom Crvenom križu na priznanju i poklonima. Priznanje je dodatna motivacija da ustrajemo u provođenju ovog projekta.

Posebne čestitke ambasadoricama projekta Suzani Košutić, Snježani Varga, Veri Jakševac i Martini Frkanec, koje su dijelile svoja dobra iskustva u radu na ovom projektu unutar vrtića, ali i cijele Hrvatske. Time su uspjele motivirati sve odgojitelje djece vrtića Videk na uključivanje u projekt. Zahvaljujući tome ove godine sva tri objekta vrtića Videk s ponosom nose oznaku Siguran vrtić.

Ravnateljica:
Dina Rendulić, dipl. pedagog