Team building u Bjelovaru
Prilika za upoznavanje novih kultura

Prema definiciji, Team Building je skup aktivnosti usmjerenih na izgradnju tima s ciljem poboljšavanja odnosa među sudionicima, jačanja grupne kohezije, rješavanja problema, rješavanje sukoba i drugih aspekata koji utječu na učinak tima. Drugim riječima, to je trening za grupu ljudi čiji je cilj izgradnja visoko efikasnog tima.

DV Videk odlučio je jačati svoj team u Bjelovaru. Zašto u Bjelovaru? Između ostalog, zbog Romske kuće, jedinstvene kuće koja skriva tajne romske kulture i crtice iz romskog života.

Zašto su vrata u romskim kućama obavezno na istočnoj strani, zašto imaju crveni tepih ispred kuće, zašto je nužno pozvoniti prije ulaska, koju hranu vole … sve smo to doznali od zanimljive i simpatične Slađane Đurđević kroz autentičnu prezentaciju   nama malo poznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja.

CIGANIN, HOM, ROM – (ČOVJEK)

Na ulazu u imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem.

Ulaz u kuću okrenut je prema istoku na kojem sunce najprije izlazi.

Ispred ulaza je i stablo jabuke kao simbol plodnosti i blagostanja u obitelji.

Zvono s crvenom trakom i crveni tepih ispred vrata označava ulazak u kuću bez loših namjera.

Tradicijska boja romske nošnje je crvena – boja sreće, pozitivne energije i uspjeha.

Romkinje su ispod suknje nosile podsuknju s velikim brojem džepova u koje su pospremale ono što bi uspjele razmijeniti za ljekovito bilje i ljekovite pripravke. Što je Romkinja bila uspješnija u robnoj razmjeni to bi više džepova napunila, podsuknja bi se napuhala, a ona bi djelovala debelo. Od tuda izrečica „debela Romkinja=bogata Romkinja“.

Za nas je gospođa Slađana ispekla originalnu cigansku pogaču u čije je brašno dodana ljuta crvena paprika. Ona sadrži kapsaicin koji djeluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik.

Poznavanje tuđe kulture povećava prag tolerancije i našu sposobnost da prihvatimo i adaptiramo u sebi tuđe kulture, tuđe tradicije, tuđe običaje.