Odgoj za humanost od malih nogu – Kutić humanost

DV Videk jedan je od tri vrtića u Hrvatskoj koji u suradnji s HCK razvijaju projekt Kutić humanosti. Svrha i ciljevi projekta su: senzibilizacija djece za identificiranje potreba svoje lokalne zajednice, za uključivanje u aktivnosti odgoja za volontiranje i druge načine pomaganja – doniranje, prikupljanje namirnica i drugih potrepština itd.

Projekt se provodi u 5 odgojno-obrazovnih skupina, na 3 vrtićka objekta. U njega je uključeno 135 djece i 10 odgojiteljica, a posredno i ostali zaposlenici vrtića te lokalna uprava, osobito načelnik i tajnik općine Brdovec. Oni pomažu vrtiću u osmišljavanju akcija u skladu s potrebama lokalne zajednice.

U svim odgojno-obrazovnim skupinama formirani su kutići humanost. CK Zaprešić pomogao je u njihovu opremanju slikovnim materijalom, plakatima i simbolima CK. S djecom se raspravljalo o pomaganju, humanitarnom djelovanju i volontiranju. Kao baza korišten je priručnik „Odgoj za humanost od malih nogu“. Vrlo zanimljivi i vizualno atraktivni panoi za roditelje omogućuju roditeljima svih odgojno-obrazovnih skupina da prate odgojno-obrazovni rad vezan uz projekt.

  1. i 05. listopada 2022. godine u vrtiću su gostovali ravnatelj i volonterka CK Zaprešić. Putem PPT prezentacije predstavili su djelatnost CK-a. Djeci je osobito bila zanimljiva demonstracija pružanja prve pomoći na lutki. Imala su priliku uvježbavati metodu oživljavanja unesrećenog masažom srca i umjetnim disanjem što je kod njih rezultiralo oduševljenjem i ponosom. O tome su pričali roditeljima, a neki su, sudeći prema izjavama roditelja, na njima uvježbavali masažu srca.

CK Zaprešić dostavio je popis namirnica koje se prikupljaju za pomoć potrebitima, te kutije i plakate s pozivom na sudjelovanje u akciji Solidarnost na djelu. Djeca su, uz pomoć roditelja, slijedeći popis, prikupljala navedene namirnice i higijenske potrepštine, slagala ih na police u Kutiću humanosti i kasnije u pakete, koje su 11. listopada 2022. odnijeti u prostorije CK Zaprešić. Razgledala su prostore CK Zaprešić i donijeli prikupljenu donaciju. Posjet CK Zaprešić nastavio se izletom u Nove Dvore Jelačićeve u  Zaprešiću, gdje se u prostorijama Vršilnice neki roditelji djece uključene u projekt i odgojiteljice darivali krv.

Sve je bilo sjajno organizirano. Djecu su oduševljena izletom i svime što su vidjela i doživjela. Aktivisti i volonteri CK Zaprešić su oduševili svojim gostoprimstvom, toplinom, brigom i važnošću koju su dali djeci.