SV. NIKOLA U DV VIDEK

Ujutro, 6. prosinca 2022., djecu DV Videk posjetio je Sv. Nikola. Došao je sam, bez Krampusa, s punim vrećama poklona. Star je i umoran i teško mu je s vrećama punim poklona. Zato su mu teta Dina i striček Rok priskočili u pomoć.

„Dragi Sv. Nikola, ti si kod mene bio sinoć i ostavio si mi poklon u čizmici!“, rekao mu je Roko.

Dobri Sv. Nikola imao je jako puno posla tijekom noći. Zaslužio je malo odmora uz dječje pjesme i recitacije.
Ali, gdje je nestao Krampus?

LEGENDA O Sv. NIKOLI

Sv. Nikola zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu.

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:

• A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

• Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

 

TKO JE KRAMPUS I KAKO SE SKOMPAO SA SV. NIKOLOM?

Krampus ili božićni vrag je polu-koza, polu-demon. To je strašna zvijer koja po legendi mlati ljude da bi bili dobri, a ne zločesti. Krampus baš nije lik iz snova, on ima rogove, tamne dlake, nosi lance i zvona, a u rukama drži šibe od breze kojima zamahuje prema nestašnoj djeci, a zatim ih odvodi u podzemni svijet.

Njegovo ime potječe od njemačke riječi “krampen”, što u prijevodu znači kandža. Prema norveškoj mitologiji on je sin Hela – vladara podzemlja. Krampus je nastao kao protuteža ljubaznom Svetom Nikoli. U noći na 6. prosinac, kad djeca ostavljaju očišćene čizmice na prozoru i čekaju darove Sv. Nikole, Krampus će se ušuljati i ostaviti im u čizmici zlatnu šibu.