„Kutić humanosti“

DV Videk jedan je od tri vrtića u Hrvatskoj koji se uključio u projekt „Humanity Corner – kutić humanosti“ kojeg provodi Hrvatski Crveni križ. Projekt je nastavak i proširenje programa Odgoj za humanost od malih nogu. Cilj projekta je širenje humanitarnih ideja i odgoj djece u skladu s općim kulturnim i civilizacijskom vrijednostima. Djecu se odgaja za volontiranje sa svrhom razvoja društvene svijesti i solidarnosti uz poštivanje različitosti, njegovanje tolerancije te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva i svoje lokalne zajednice.

Projekt se provodi u 5 odgojno-obrazovnih skupina, u sva ti tri vrtićka objekta. Provodi ga  10 odgojitelja. U njega je uključeno 135 djece. Radi se uglavnom o djeci od 5 do 7 godina. U tri odgojno obrazovne skupine sudjelovala su i djeca u 4. i 5. godini života. Provodi se uz potporu i pomoć oko 266 roditelja i drugih članova obitelji, 47 zaposlenika vrtića te uz pomoć i podršku Crvenog križa Zaprešić.

U sklopu projekta provedene su razne humanitarne akcije:

  • Solidarnost na djelu (prikupljanje i slaganje paketa namirnica za korisnike CK Zaprešić uz pisanje poruka podrške)
  • „Šareni ulaz“- prikupljanje i dostava donacija za dječje odjele bolnice KBC Zagreb
  • Prikupljanje slikovnica, didaktike, higijenskih potrepština i slatkiša za djecu u Nazorovoj
  • Dvije humanitarne akcije za bolnicu Bistra uz predstavu koju su pripremile odgojiteljice
  • Prikupljanje i dostava higijenskih potrepština, slikovnica i didaktičkih igračaka te oslikavanje personaliziranih šalica za djecu u dječjem domu Laduč
  • Pečenje kolača za socijalnu kuhinju CK Zaprešić
  • Plastičnim čepovima do skupih lijekova
  • Za lavicu Lavu – prikupljanje financijskih sredstava za operaciju djevojčice Lave (donacija zaposlenika i roditelja)
  • Senzibilitet za osobe s invaliditetom (između ostalog upoznavanje terapeutskog psa i psa pomagača)

 

U odgojno-obrazovnom radu značajnu ulogu su imala druženja s raznim ljudima i volonterima CK, te igre, diskusije i priče kroz koje se djeca senzibiliziraju za potrebe drugih i uviđaju da i oni mogu pomoći, te da se svatko može naći u životnoj situaciji kada mu je potrebna pomoć drugih. Slikovnica Ljerke Pukec, koju je oslikao Sven Nemet, „Drvo dobrih djela“, a koju je štampao i vrtiću poklonio HCK, imala je važnu ulogu u odgojno-obrazovnom radu. Djeca su je dramatizirala i prikazivala djeci i svojim roditeljima i to na hrvatskom i engleskom jeziku. Dramatizirala su i druge priče koje su usmjeravale na senzibilitet za  usamljene i potrebite članove obitelji, susjede i druge ljude u neposrednom okruženju.

 

 Djeca dobro razumiju pojam volontiranja i humanitarnog djelovanja te važnosti solidarnosti i međusobnog pomaganja. O tome svjedoče njihova djela i izjave kao što su „Volonter je pomagač koji pomaže drugim ljudima u nevolji. Ja bih stvarno volio, kad odrastem, voziti veliki kamion koji ima svašta i to bih dijelio siromašnima.“ D. 6 godina  

Među zaposlenicima često se spontano organiziraju akcije za pomoć npr. zaposlenicima koji su dugo na bolovanju ili su se našli u nekim teškim životnim situacijama (požar, smrt, bolest ili bolest člana obitelji i sl.). Inicijatori uvijek dobiju podršku cijelog kolektiva.

Ovaj projekt međusobno je povezao sve sudionike. Ojačao je samopoštovanje i samopouzdanje, ne samo djece, već i odraslih. Doprinio je osjećaju zajedništva i zadovoljstva, podrške, pomaganja i  nesebičnosti. Cjelokupna atmosfera u vrtiću je toplija i humanija. Može se reći da je projekt poboljšao kulturu ustanove.

Uspješnost provođenja projekta ne bi bila takva da su je odgojitelji provodili samo kroz svoju profesionalnu ulogu. Visoka razina intrinzične motivacija, koja proizlazi iz vjerovanja u vrijednost humanitarnog djelovanja, rezultirala je ulaganjem puno slobodnog vremena uz osjećaj osobnog zadovoljstva.

Primjere dobre prakse nastale  tijekom rada na ovom projektu odgojiteljice su prezentirale na stručnim skupovima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog crvenog križa 23. veljače 2023. i 16. ožujka 2023. Dobile su brojne pohvale od strane HCK, viših savjetnica AZOO i sudionika stručnih skupova.  Ravnateljica će na državnom stručnom skupu za odgojitelje i stručne suradnike u dječjim vrtićima, koji će se održati 05. i 06. travna 2023,. govoriti o specifičnostima ostvarivanja projekta u DV Videk.