VIDEK-LOGO-04

VODIČ ZA RODITELJE DJECE U PRILAGODBI

  1. Pridržavajte se dogovorenog termina dolaska i odlaska, budite točni kako se ne bi previše zadržavali u prostorima vrtića, a u skladu s uputama HZZJ.
  2. U sobi ćete boraviti sat vremena zajedno s još nekolicinom roditelja i njihove djece (maksimalno šest) – molimo vas održavajte fizičku distancu!
  3. Obavezno nosite masku!
  4. Obavezno dezinficirajte obuću na tzv. dezbarijeri.
  5. Predstavite svoje dijete odgajateljicama (Što voli, ne voli, kako se najlakše smiruje, čime se voli igrati i sl.).
  6. Igrajte se zajedno s djetetom u sobi, birajte igračke, istražite sobu, upoznajte odgajatelje.
  7. Pred kraj vašeg boravka u sobi odgajateljice će vas diskretno podsjetiti da ćete uskoro napustiti sobu. Dogovorit ćete termin prilagodbe za slijedeći dan.

DRUGI DAN BORAVKA U VRTIĆU

Drugog dana dijete u vrtiću boravi bez roditelja, po prvi puta se odvaja. Za to ga je važno pripremiti.

Na putu do vrtića razgovarajte o iskustvima od prošlog dana, izrazite pozitivna očekivanja od njegovog boravka u vrtiću. („Sjećaš se kako smo se jučer dobro zabavili u vrtiću. ? Koja ti se igračka najviše svidjela? Sjećaš se teta? Kako se zovu?  Kad dođemo u vrtić dočekat će te teta ____. S njom ćeš ući u sobu i igrati se s onim zanimljivim igračkama. Ja ću se jako brzo vratiti po tebe i ti ćeš mi onda ispričati kako si se igrao!“).

Važno je da se s djetetom opraštate kratko i srdačno. Nakon što se oprostite usmjerite ga na odgajateljicu. Preporučljivo je da joj ga predate držeći ga za ruku.

Obavezno mu najavite vaš povratak „Doći su po tebe brzo!“. (Malo dijete još uvijek ne razumije vremenske termine. „Za pola sata“ mu ne znači puno. Zato radije koristite termine kao što su „nakon ručka“, „nakon igre na dvorištu“, „poslije spavanja“ i sl.).

Poštujte dogovoreno vrijeme dolaska po dijete (za prvi dan dovoljno je da dijete u vrtiću boravi oko sat vremena). Odgajatelj će vam predložiti termin prilagodbe za slijedeći dan.

Kod preuzimanja djeteta vrlo kratko se zadržite „na vratima“ (kako ne bi uznemirili ostalu djecu u sobi. I oni očekuju svoje roditelje i razočarani su jer ih ne vide na vratima).

U garderobi i u vrtiću se zadržite vrlo kratko jer to nalažu Upute HZJZ.

O vremenu provedenom u vrtiću s djetetom razgovarate na način: „Vidjela sam onu veliku loptu u sobi. Da li ste se možda s njom igrali?“).

Dovodite dijete redovito na prilagodbu u skladu s preporukama odgajatelja.

Budite strpljivi!